Lejere oplever flere fordele ved energirenovering

Ny rapport undersøger, hvilke oplevelser og erfaringer lejerne i et etagebyggeri oplevede i forbindelse med energirenovering.

Der er stort behov for renovering af danske etageboliger fra 1960’erne og 1970’erne, men blandt lejerne af boligerne kan der være modstand mod en renovering, hvilket kan skyldes uvidenhed om de fordele, der følger med. 
SBi 2015:20

Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet har som en del af The International Energy Agency (IEA) program ’Energy in Buildings and Communities’ undersøgt, hvilke oplevelser og erfaringer lejerne i etagebyggeriet Traneparken i Hvalsø oplevede i forbindelse med en energirenovering. Lejerne har deltaget i en stor spørgeskemaundersøgelse, og den indsamlede viden er blevet brugt til at kortlægge de fordele og ulemper, som beboerne har oplevet i forbindelse med renoveringen.

Lejerne er generelt tilfredse med udførelsen af renoveringen, og udover en forventet forbedring af indendørs temperaturen var nogle af ekstra fordelene et bedre indeklima, mulighed for ventilation samt færre problemer med træk og kondens på indersiden af vinduerne. 

Konklusionen er, at der er mange ekstra fordele ved en energirenovering af en bygning, og at de med fordel kan kommunikeres til lejerne og dermed være med til at nedbryde nogle af de barrierer, der kan være mod en renovering.

Se hele undersøgelsen i SBi-rapport ‘Tenants’ experiences and satisfaction in social housing subject to comprehensive retrofitting. A Danish case study’ (SBi 2015:20).

Sidst opdateret 12. januar 2016