Forskningsudgivelse

Reduktion af standbyforbrug i husholdninger - hvad virker?

Ti procent af energiforbruget i danske husstande spildes på apparater, der står på standby. Den procentdel kan nemt blive meget mindre.

I samarbejde med Elsparefonden og Lokalenergi har seniorforsker Kirsten Gram-Hanssen, SBi udarbejdet en rapport om, hvordan man kan nedbringe standbyforbruget i boliger.  En række udvalgte familier blev sammenlignet og rådgivet om deres standbyforbrug over en længere periode. Hovedbudskabet var: sluk på kontakten i stedet for på fjernbetjeningen.

Konklusionen er, at nogle familier hurtigt lærte at slukke på stikkontakten og på den måde undgik standbyforbrug, mens det stort set ikke lykkedes i andre familier. Som gennemsnit blev standbyforbruget reduceret til en tredjedel i de deltagende 30 husstande. Udsigten  til at spare ca. 1000 kr. om året på el-regningen var for nogle familer tilstrækkeligt til, at de huskede at slukke apparaterne, mens andre familer  betragtede det som småpenge, der ikke ændrede deres adfærd. Disse familer reducerede først deres standbyforbrug, da de i slutningen af testperioden fik udleveret stanbybegrænsende hjælpemidler i form af bl.a. strømspareskinner til pc og tv.

Læs rapporten: 'Reduktion af standbyforbrug i husholdninger - hvad virker?', der er udgivet af Lokalenergi

Læs pressemeddelelsen: Nemt at skære ned på standbyforbruget' (05.12. 2006)

Artikel i Forsk22: Nemt at skære ned på standbyforbruget (12.2006)

Standby consumption in private homes socio-economic studier, mapping and measuring reduction. What works: campaign or harsware solutions
Gudbjerg, E. og Gram-Hanssen, K. International Conference on Energy Efficiency in Domestic Appliances and Lighting, EEDAL '06, London, 21-23 June 2006. London.

Forskere

Kirsten Gram-Hanssen

Erik Gudbjerg

Sidst opdateret 12. juni 2012