Importerede byggevarer kan indeholde farlige phthalater

Pressemeddelelse 10. marts 2015. Generelt er der kun lave koncentrationer af sundhedsskadelige phthalater i danske bygninger sammenlignet med andre EU-lande. Men ældre byggevarer og varer importeret fra lande uden for EU er fortsat kilde til de farlige stoffer, viser rapport fra SBi.

Pressemeddelelse 10. marts 2015.

Generelt er der kun lave koncentrationer af sundhedsskadelige phthalater i danske bygninger sammenlignet med andre EU-lande. Men ældre byggevarer og varer importeret fra lande uden for EU er fortsat kilde til de farlige stoffer. Det viser en undersøgelse fra SBi. 

Brugen af phthalater i forbrugerprodukter i Danmark og EU er faldet markant gennem de seneste 10 år. Særligt brugen af fire typer phthalater, som EU har klassificeret som sundhedsskadelige og sat på en autorisationsliste, er faldet. 

SBi har i en ny undersøgelse identificeret, hvilke byggevarer på markedet i Danmark, der indeholder hvilke typer phthalater.

”Det opløftende er, at de klassificerede phthalater stort set ikke findes i de byggevarer, der produceres i dag i Danmark og resten af EU. Generelt er der en tendens til, at phthalater erstattes med alternative phthalater, der ikke er klassificeret som sundhedsskadelige, eller helt andre typer stoffer”, siger seniorforsker Barbara Kolarik fra SBi, der har været med til at gennemføre undersøgelsen.

SBi har foretaget en række indeklimamålinger, der viser, at vinylgulvbelægninger og kabler er de væsentligste phthalatkilder. Også de klassificerede phthalater findes i mindre koncentrationer i indeluften. Ifølge SBi's undersøgelser stammer de hovedsagligt fra ældre byggevarer og byggevarer importeret fra lande udenfor EU.

Tjek varedeklarationen
I dag findes der ikke regler for import af produkter med phthalater, der produceres i lande udenfor EU.

”Vil man undgå de klassificerede phthalater, skal man se sig for, når man vælger materialer, særligt de varer, der kommer fra lande udenfor EU. Man bør tjekke producenten og varedeklarationen eller gå efter mærkningsordninger”, siger Barbara Kolarik.

Forbrugerrådet Tænk og Miljøstyrelsen har udarbejdet en app, som skal hjælpe forbrugerne til at få viden om, hvorvidt en vare indeholder kemikalier, der findes på EU’s kandidatliste over problematiske stoffer. Appen kan downloade gratis fra tjekkemien.dk/.

SBi har gennemført undersøgelsen på opfordring af Energistyrelsen. Resultaterne er udgivet i rapporten ’Byggematerialers bidrag til indeluftens indhold af phthalater’ på sbi.dk/phthalater

Læs pressemeddelelse 'Importerede byggevarer kan indeholde farlige phthalater' (10.3.2015).

Sidst opdateret 10. marts 2015