CISBO-netværksmøder

13. maj 2014: På møderne får du som medlem af netværket 'Center for Indeklima og Sundhed i Boliger' mulighed for at spille ind med dine erfaringer og give dine holdninger til kende om nogle af de indeklima- og sundhedsproblemer, som CISBO’s forskning beskæftiger sig med.
Starttidspunkt
13. maj 2014 09:00
Sluttidspunkt
13. maj 2014 16:30
Sted
Aalborg Universitet København, Frederikskaj 12, 2450 København SV
Indhold

Netværksmøderne holdes kl. 9.00-16.30 på Aalborg Universitet København, Frederikskaj 12, stuen, 2450 København SV.

Tilmelding via www.cisbo.dk senest den 7. maj 2014.
Denne gang vil vi basere CISBO’s netværksmøder på tre cases, der belyser nogle af de indeklima- og sundhedsproblemer, som CISBO’s forskning beskæftiger sig med. De tre cases vil være tilgængelige som videoer på www.cisbo.dk en uge før mødet.

På møderne får du som medlem af netværket mulighed for at spille ind med dine erfaringer og give dine holdninger til kende. Vi glæder os til en god dialog.

Temaerne for de tre netværk er:

Netværksmøde i gruppen Indeklimarelaterede sygdomme kl. 9.00-11.30

Resumé af case: En familie med to børn på syv og ti år flyttede for otte år siden ind i et parcelhus fra 1960’erne. Efter nogen tid begyndte familien at lugte mug i huset, men de kunne ikke umiddelbart lokalisere kilden. Forældrene fik hovedpine, og det ældste barn fik vejrtrækningsproblemer om natten og hostede meget. Den praktiserende læge konstaterede, at barnet havde fået astma, og barnet påbegyndte medicinsk behandling.
Efterfølgende bad familien en byggeteknisk rådgiver om at gennemgå bygningen, og rådgiveren fandt i første omgang skimmelvækst under fordelingsgangen. Skimmelvæksten skyldtes læk fra tærede vandrør og både gipsvægge og køkkenelementer var blevet angrebet af skimmelsvampe. Familien kontaktede deres forsikringsselskab og skaden blev udbedret, men sundhedsproblemerne bestod. En ny undersøgelse viste, at der også var tærede vandrør under gulvet i det ældste barns værelse. Det endte med, at familien fik nyt køkken og nye gulve i tre værelser og i fordelingsgangen.
Byggeskaderne er i dag udbedret, men barnet tager stadig medicin mod astma, og lægen har desuden konstateret, at barnet lider af pollenallergi.


Netværksmøde i gruppen Lavenergibygningers indeklima kl. 12.15-14.15


Resumé af case: En familie på to voksne og to børn på 7 og 11 år flyttede for 12 år siden ind i deres drømmehus – en lille, charmerende landejendom fra 1926. Efter et års tid begyndte forældrene at få hovedpine, vejrtrækningsproblemer og koncentrationsbesvær, mens den på det tidspunkt 1-årige datter fik vejrtrækningsproblemer og hyppig kvalme.
Familien fandt skimmelsvampe bag et skab, der stod op ad en nordvendt væg. Skabet, tapetet og gulvet blev fjernet, og der blev lagt gulvvarme. For godt tre år siden blev der desuden installeret en ny brændeovn. Huset er i dag fri for skimmelsvampe, men desværre ikke fri for de andre indeklimaproblemer, der ofte følger med et lidt ældre hus. Det trækker om vinteren, og væggene er kolde, selvom den tidligere ejer hulmursisolerede.
Familien vil gerne spare på varmeregningen, der er temmelig høj, men de mener, at udvendig efterisolering vil spolere husets charme, og at taget bliver svært at efterisolere, fordi der er to kviste. Indvendig efterisolering vil de ikke binde an med pga. risikoen for skimmelsvampevækst. Desuden vil indvendig efterisolering reducere rummenes areal betydeligt.


Netværksmøde i gruppen Luftkvalitet og luftrensning kl. 14.30-16.30

Resumé af case: En familie med to børn på 4 og 7 år bor i en ejerlejlighed fra 2004 på Islands Brygge i København. Ingen af børnene har sundhedsproblemer, men faderen har siden barndommen lidt af astma og pollenallergi. Astmaen er under kontrol det meste af året, men han har dog nogle symptomer i pollensæsonen, hvor han lider af høfeber.
Det er let at lufte ud i lejligheden ved at skabe gennemtræk. Det bliver dog sjældent gjort i pollensæsonen, og derfor bliver der ind i mellem for varmt om sommeren.
Om vinteren er indeluften til gengæld meget tør, og beboerne i nogle af de andre lejligheder i bygningen mener, at den tørre luft har fået deres gulve til at sprække. I nogle lejligheder er gulvet endda blevet skiftet flere gange. Det er ikke sket i denne lejlighed, men begge forældre har problemer med tør hud og tørre øjne om vinteren.
Forældrene mener, at ventilationsanlægget er forkert indreguleret, men det har ikke været muligt at blive enige med de 15 andre ejere i opgangen om, hvad der skal gøres ved problemet.

Fuldt program og tilmelding sker via www.cisbo.dk.

Sidst opdateret 14. maj 2014