Komfort styrer vores energiforbrug

Det kræver mere end ny teknologi at nedsætte danskernes varmeforbrug. For at kunne ændre på danskernes energiforbrug, bliver vi nødt til at forstå danskernes komfortvaner.

Det kræver mere end ny teknologi at nedsætte danskernes varmeforbrug. For at kunne ændre på danskernes energiforbrug, bliver vi nødt til at forstå danskernes komfortvaner.

I ny ph.d.-afhandling undersøger cand. soc. Line Valdorff Madsen fra SBi, hvad vi opfatter som komfort i vores boliger, og hvilken indflydelse det har på vores energiforbrug.

Komfort i boligen er både socialt og sensorisk, og mange forskellige materielle og energimæssige aspekter bidrager til vores komfort. Det kan være en blød sofa, et varmt gulv, et køligt soveværelse, en dyne, frisk luft udefra og solskin, der kommer ind i stuen. De sociale aspekter kan handle om, at boligen giver mulighed for at mødes om spisebordet til aftensmaden eller hygge sig foran fjernsynet, men også at vi føler os hjemme og omgiver os med ting, som repræsenterer vores identitet og hjem såsom billeder og bøger..

”For mange betyder gulvvarme komfort. Men det sværere at regulere på varmen, når man har gulvvarme, end når man bruger radiatorer. Beboerne med radiatorer regulerer mere på varmen alt efter, om de føler, det er koldt eller varmt. De lukker også for radiatorerne, når de skal lufte ud. Med gulvvarme er der ca. et døgns forsinkelse, før man mærker ændringen, og derfor regulerer beboerne sjældent på det”, forklarer Line Valdorff Madsen.

Afhandlingen viser, at vi ikke bruger energi bare for at bruge energi, men at vi bruger energi til at opnå komfort og en hjemlig stemning i boligen. Og når man ændrer teknologien, ændrer man også beboernes vaner og deres opfattelse af, hvad der er komfort.

Kom og hør Line Valdorff Madsen forsvare sin ph.d.-afhandling 21. april 2017 kl. 14-17 i Auditoriet på Aalborg Universitet København, A. C. Meyers Vænge 15, 2450 København SV.

Alle er velkomne. Efter forsvaret er SBi vært ved en reception.

Komfort styrer vores energiforbrug

Komfort i boligen er både socialt og sensorisk. Det kan fx være en blød sofa og solen, der skinner ind gennem vinduet. (Foto: Line Valdorff Madsen)

Sidst opdateret 20. april 2017